Yazılarımın sonuna eklerim hep, "Kafanızın içindeki soruları kendinize saklamayın",
sorun. Bunu dememdeki maksat sessiz kalmayın, "Konuşun"du. Eski Bakırköylü Sanat Yönetmeni çok değerli bir arkadaşım, bu soruların yanıtını merak ediyor. Yıllarını Bakırköy'e adamış, sanatın, kültürün, komşuluğun, saygının, sevginin ve huzurun olduğu günleri özler olmuş, tıpkı diğer Bakırköylüler gibi.
Mail ile bana ulaştırdığı yorumunu ilk okuduğumda gerçekten Bakırköy'ü özlüyor insan dedim kendi kendime. O Bakırköy nerede peki?
İşte Tolga'nın "Kafasının içindeki sorular"
Tolga Kutlu; "Öncelikle son yazınız çok keyifli güzel bir yazı olmuş, kaleminize sağlık."
Bakırköy, geç dönem 90'lara kadar sanat merkeziydi adeta. Birçok sanatçıyı sokakta görebildiğimiz, etkileşimde bulunabildiğimiz özel bir alandı.
Bakırköy, Kadıköy Moda' nın bu yakadaki karşılığıydı.
Kurtalan Ekspres' ten Bahadır Akkuzu, Moğollar' dan Cahit Berkay, Müslüm Gürses, bahsettiğiniz gibi Cem Karaca, Türk Müziği bestekar ve yorumcusu Arif Sami Toker, meydandaki büfenin de sahibi Kenan Pars, eski Cennet Mahallesi' nden komşumuz Ahmet Mekin, Düş Sokağı Sakinleri' nden Murat Yılmaz Yıldırım bir kerede sayabileceğim sanatçılar.
Türkiye' nin ilk AVM'si Galleria ile beraber Regata da Bakırköy' e bir ivme kazandırdı ve yükseliş devam etti. Regata, zamanın Çakıl Gazinosu gibi oldu gözlemlediğim kadarıyla. Regata' da iyi bir mekanda sahne alan sanatçı, kariyer basamaklarını koşarak çıkıyordu.
Of Aman Nalan, Burak Kut, Kenan Doğulu Bakırköy'ün ünlü ettiği isimlerdendi.
İkinci dönem AVM furyası; eski Vita Fabrikası' nın Carousel olarak açılması ile de Bakırköy, yakın çevreden çok fazla insanın uğrak yeri olmaya başladı. Eski açık hava sineması olan Kuğulu Park' tan aşağı kısım, barlar sokağına döndü ve eski kaliteli kitlesini yitirmeye başladı. Sanat sohbetlerinin yerini kavga dövüş, köşe başlarını yeni yetmeler aldı. Eğlenmeye ve de çalışmaya gelenler genelde semtin insanı değildi.
Nikah dairesinin karşısındaki kitapçılar çarşısı yeni köprü üstüne, yani atıl bir alana alındı. Bu düzenleme sırasında "Özgürlük Meydanı" ismi değiştirildi "Cumhuriyet Meydanı" oldu. Rock camiası için çok önemli bir isim Gaga Hakan (Eloy) Pınar Pasajı' ndaki köhne yerine geçerek ufak ufak unutulmaya yüz tuttu. Postanenin yanındaki Burak Stüdyoyu Cengiz Abi kapatıp gitti. Böyle böyle, ufak ufak verilen kayıplar Bakırköy' ü çevre ilçelerin göçü ile beraber tatsız bir mekan haline getirdi.
Bir daha kartpostalcılar yılbaşı zamanı meydana gelip stand açmadılar.
CHP'nin kalesi olması sebebi ile de sanıyorum ki hiçbir hizmet yapma zorunluğu hissetmeyen partililer bir çivi çakmadan köhne bir semt haline getirdiler Bakırköy'ü. Çocukluğumda kaykayımın tekerleğinin takıldığı asfalt kırıkları aynı yerde duruyor. Kaderine terk edilmiş bir hali var ve Bakırköylü halinden memnun sanırım ki bu pisliğin ve karanlığın sebebi nedir? "Burası niye şantiye alanı gibi" demiyorlar.
99 depreminden sonra Bakırköy' ü bir daha hiç temiz ve nezih görmedim.
Milenyum Bakırköy'e yaramadı...